Studii clinice

Beneficiile EPI-NO sunt dovedite clinic, acesta fiind recomandat în sistemul de sănătate din Marea Britanie 

EPI-NO este folosit pe scară largă în țări precum Marea Britanie, Germania, Israel sau Australia datorită eficienței și eficacității sale, dovedite de studiile clinice. Astfel, cercetările au pus în evidență legătura dintre leziunile perineale apărute în timpul nașterii și scăderea capacității de control al vezicii urinare, incontinența pe termen lung și disfuncția sexuală. Femeile care nasc cu un perineu intact beneficiază de o recuperare mai rapidă după naștere și o mobilitate crescută. EPI-NO a fost dezvoltat în Germania pentru a pregăti viitoarele mame pentru naștere și are o funcție dublă:

  • EPI-NO reduce riscul de ruptură perineală și epiziotomie (incizii în perineu efectuate de medic pentru a ușura expulzia copilului) în timpul nașterii, stimulând hormonul natural al sarcinii, relaxina, pregătind perineul prin exerciții blânde de întindere după săptămâna a 36-a de sarcină.
  • EPI-NO întărește mușchii planșeului pelvin atât înainte, cât și după naștere.

Studii clinice și rezultate

Studiu clinic, Australia 

Desfășurat la Spitalul Box Hill din Melbourne, sub conducerea prof. Gabriel T. Kovacs. Evoluția a 48 ​​de mame care au folosit pentru prima dată EPI-NO a fost comparată cu aceea a tuturor celorlalte primigravide de la Box Hill care au născut în aceeași perioadă. Studiul arată un rezultat semnificativ îmbunătățit pentru perineu în comparație cu grupul de control. Concluzia studiului a fost că EPI-NO ar trebui să le fie oferit ca opțiune tuturor mamelor aflate la prima naștere, care ar trebui să îl folosească în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină. Studiul poate fi accesat în întregime și descărcat la linkul de mai jos.

Citiți articolul

Primul studiu clinic din Germania 

Realizat la Universitatea Tehnică din München, sub conducerea prof. K.T.M. Schneider. 50 de mame care au utilizat EPI-NO pentru prima dată au fost comparate în perechi unu-la-unu cu mame dintr-un grup de control în ceea ce privește o serie de indicatori: rata de utilizare a epiziotomiei, incidența rupturilor perineale, scorurile Apgar fetale, durata travaliului și utilizarea de analgezice în timpul nașterii. Anxietatea a fost măsurată în ambele grupuri în afara domeniului de aplicare al studiului. Astfel, în rândul mamelor care au utilizat EPI-NO s-a constatat o reducere semnificativă a ratei de utilizare a epiziotomiei, incidența rupturilor perineale a fost la jumătate față de cea a grupului de control, iar durata etapei a doua a travaliului a fost semnificativ mai scurtă. Grupul EPI-NO a avut nevoie de mai puține analgezice, iar bebelușii lor au avut scoruri Apgar mai bune. S-a identificat de asemenea o reducere a nivelului de anxietate.

Citiți articolul

Studiu asupra moașelor, Israel 

Studiu bazat pe interviuri (chestionar) cu 233 de femei care au folosit EPI-NO, realizat în Israel de către Judy Slome Cohain, asistent medical și moașă licențiată americano-israeliană. Rezultatele experienței de naștere au fost comparate cu statisticile perinatale publicate despre mamele care nasc în Israel. Studiul a arătat că în cazul femeilor care s-au antrenat cu EPI-NO s-a înregistrat o rată mai mică de utilizare a epiziotomiei. Majoritatea femeilor au raportat o încredere crescută în capacitatea lor de a naște și că EPI-NO le-a pregătit pentru senzațiile de împingere și expulzie a bebelușului. 98% dintre femeile intervievate au declarat că ar recomanda utilizarea EPI-NO.

Citiți articolul

Studiu clinic, Germania 

Studiu multicentric, randomizat, unic-orb, desfășurat în patru spitale universitare din Germania. Studiul a fost efectuat pe 276 de mame primigravide, sub conducerea dr. Eugen Ruckhaberle, și a inclus spitale din Frankfurt, München și Ulm. Scopul studiului a fost de a verifica rezultatele preliminare pozitive ale utilizării EPI-NO în studiile anterioare, dar în cadrul unui nou studiu randomizat prospectiv, de înaltă conformitate. Studiul a concluzionat că antrenamentul cu EPI-NO crește semnificativ probabilitatea ca mama să aibă un perineu intact după naștere și reduce rata de utilizare a epiziotomiei. Acest studiu a fost publicat în Australian and New Zealand Journal of Obstetrics and Gynecology, volumul 49, nr. 5, octombrie 2009.

Citiți articolul

Vania Limban Întreabă moașa