Întrebări frecvente despre EPI-NO Delphine Plus

EPI-NO Delphine Plus este un produs combinat: dispozitiv de tonifiere și pregătire pentru naștere a mușchilor planșeului pelvi-perineal, dar și pentru retonifierea și regenerarea post-natală a mușchilor pelvieni, dotat cu un manometru cu care se poate evalua gradul de tonifiere.
 1. Este EPI-NO Delphine Plus brevetat?

EPI-NO este brevetat la nivel mondial, drepturile fiind deținute de Dr. Horkel (inventatorul) și TECSANA. În România, distribuirea lui este aprobată de Ministerul Sănătății.

 1. Există vreun risc de infecție dacă folosesc EPI-NO?

Pericolul unei infecții a fost investigat în studiile clinice. EPI-NO Birth Trainer nu este utilizat într-un mediu steril. Dacă dispozitivul este curățat și dezinfectat conform instrucțiunilor de utilizare, nu este de așteptat un risc crescut de infecție. Recomandăm EPI-NO numai pentru uz personal!

 1. Pot să mă rănesc în timpul antrenamentului cu EPI-NO?

La fel ca în toate antrenamentele fizice, nu trebuie să exersați dincolo de nivelul personal de confort. Dacă urmați acest sfat, nu există pericol de rănire. Dacă nu sunteți sigură, nu ezitați să contactați medicul sau moașa.

 1. Ajută EPI-NO la recuperarea după naștere, tonifiind mușchii pelvi-perineali?

Da. Din ce în ce mai multe tinere mame confirmă că antrenamentul după naștere cu EPI-NO ajută la întărirea rapidă și eficientă a mușchilor planșeului pelvin. Moașele, obstetricienii și ginecologii au constatat tonifierea postnatală a acestor mușchi dacă dispozitivul a fost aplicat eficient. Alte studii clinice în curs de desfășurare investighează efectele pe termen lung ale antrenamentului cu EPI-NO și asupra recuperării tonusului muscular al planșeului pelvin. Zece minute de antrenament în fiecare zi sunt suficiente pentru a restabili tonusul mușchilor planșeului pelvin. Indicatorul de pe afișajul de presiune se modifică atunci când balonul este comprimat.

 1. Există situații în care nu ar trebui să folosesc EPI-NO?

Vă rugăm să consultați paginile produsului nostru pentru mai multe informații: www.epi-no.ro sau www.epi-no.de. Dacă încă nu sunteți sigură de modul în care trebuie utilizat EPI-NO, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail la info@epi-no.ro sau să ne sunați la 0753 072 902, sau să discutați cu medicul sau moașa.

 1. La ce ajută antrenamentul cu EPI-NO?

Antrenamentul cu EPI-NO tonifică mușchii pelvisului în timpul sarcinii, iar la patru până la șase săptămâni după nașterea bebelușului mușchii planșeului pelvin își recuperează integral funcția. De la 37 de săptămâni de sarcină, perineul și canalul de naștere sunt întinse treptat și ușor în timpul antrenamentului dvs. și vă veți pregăti pentru senzația de naștere scoțând balonul din vagin.

*Citiți mai multe informații în secțiunea „Cum se utilizează EPI-NO”

 1. Când ar trebui să încep să folosesc EPI-NO?

Vă recomandăm să începeți exercițiile de dilatare cu ajutorul EPI-NO cu trei săptămâni înainte de data calculată a nașterii bebelușului.

*Citiți mai multe informații în secțiunea „Cum se utilizează EPI-NO”

 1. Pot începe să folosesc EPI-NO mai devreme, pentru a fi și mai bine pregătită?

Rezultatele optime în ceea ce privește dilatarea sunt obținute în cele trei săptămâni anterioare nașterii. Începerea pregătirii mai devreme de 36 de săptămâni trebuie efectuată numai sub îndrumarea medicului sau a moașei. Cu toate acestea, puteți utiliza EPI-NO începând cu trimestrul 2 de sarcină (de la 12 săptămâni) și pentru a vă tonifia mușchii planșeului pelvin.

*Citiți mai multe în secțiunea „Cum se utilizează EPI-NO”

 1. Cât de des și pentru cât timp ar trebui să mă antrenez cu EPI-NO?

Se recomandă utilizarea EPI-NO o dată sau de două ori pe zi timp de 10 până la 20 de minute pentru fiecare sesiune de antrenament.

 1. Cât de adânc ar trebui să fie introdus balonul în vagin în timpul antrenamentului?

Balonul se introduce până la jumătatea canalului vaginal. Va ieși din vagin cu aproximativ 2 cm (0,8 inci). Asigurați-vă că balonul este umflat în interiorul vaginului. Dacă nu puteți umfla balonul foarte mult în sesiunea inițială de antrenament, asigurarea balonului se poate realiza prin închiderea picioarelor. Acest lucru ar împiedica, de asemenea, EPI-NO să alunece din vagin în timpul antrenamentului. Pentru a împiedica tragerea balonului prea departe în vagin, capătul proeminent poate fi ținut cu mâna. Este nevoie de doar două sau trei sesiuni de antrenament pentru a determina poziția optimă a balonului față de corp.

 1. Ce se poate obține în urma antrenamentului cu EPI-NO?

Antrenamentul cu EPI-NO are loc în 4 etape. Etapele 1-3 încep de la a treizeci și șaptea săptămână de sarcină. În stadiul 1 se exersează mușchii pelvisului. În stadiul 2, perineul și canalul de naștere sunt întinse treptat și ușor. În etapa 3, vă pregătiți pentru senzația de expulzie, extrăgând ușor balonul din vagin.

În etapa 4 (patru până la șase săptămâni după naștere), mușchii pelvisului sunt retonifiați (exerciții Kegel) prin aplicarea presiunii de tip „stoarcere” împotriva rezistenței furnizate de balonul EPI-NO umflat. Cu ajutorul indicatorului de biofeedback încorporat, puteți măsura și vă puteți asigura că exercițiile sunt eficiente.

 1. Dacă mă antrenez cu EPI-NO este totuși util să masez perineul?

Da. EPI-NO s-a dovedit a fi cea mai eficientă metodă de evitare a leziunilor perineului, dar masajul perineului trebuie aplicat suplimentar.

 1. Pot iniția în mod neintenționat contracții premature sau o naștere prematură prin antrenamentul cu EPI-NO?

Nu. În studiile clinice despre EPI-NO nu au existat indicații de niciun fel de inițiere a contracțiilor sau de naștere prematură. Utilizarea EPI-NO trebuie realizată sub îndrumarea medicului sau a moașei și ar trebui să înceapă în mod ideal cu trei săptămâni înainte de data calculată a nașterii copilului dumneavoastră.

 1. Ar putea exploda balonul?

Acest lucru este extrem de puțin probabil, cu condiția ca balonul să nu fie umflat peste 10 cm. Fiecare balon a fost testat până la dimensiunea unui balon de fotbal. Balonul este realizat din silicon medical. Vă rugăm să citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare.

 1. Este posibilă puncția accidentală a membranei fetale prin antrenamentul cu EPI-NO?

Nu există nicio indicație din studiile clinice sau din observațiile făcute de obstetricieni și moașe că este posibil să fie perforată membrana fetală în timpul antrenamentului cu EPI-NO.

 1. Dacă mă antrenez cu EPI-NO, mai este necesar să particip la un curs de pregătire a nașterii?

Da. Este recomandat un curs prenatal sub supravegherea unei moașe calificate.

 1. Antrenamentul EPI-NO poate supra-extinde vaginul?

Nu, dimpotrivă. Prin întinderea treptată și naturală a perineului ca măsură de precauție, este posibil să se evite deteriorarea perineală pe termen lung. Când scoateți un pulover strâmt, gâtul se extinde și revine apoi la forma inițială. În mod similar, în timpul nașterii, vaginul trebuie să se deschidă treptat, pentru a permite trecerea capului bebelușului.

 1. Ce este o epiziotomie și ce consecințe poate avea?

Epiziotomia este o procedură chirurgicală prin care se face o incizie în perineu în timpul celei de-a doua etape a travaliului, când capul bebelușului începe să devină vizibil, dar stagnează pe canal. S-a crezut că o epiziotomie a scăzut incidența rupturilor perineale. Potrivit OMS, aproximativ 60% dintre femei suportă o epiziotomie în timpul nașterii. Tăietura este cusută chirurgical după naștere.

Practica efectuării epiziotomiilor ca procedură standard este extrem de controversată. Femeile pot prezenta complicații după o epiziotomie. Complicațiile includ: vindecare lentă a suturilor; durere la urinare și în timpul mișcărilor intestinale, la ședere și în mers. Pentru multe femei, reluarea activității sexuale după naștere este dureroasă și pentru unele poate avea ca rezultat o disfuncție sexuală pe termen lung.

 1. Pot folosi EPI-NO dacă am avut deja o epiziotomie anterioară sau o ruptură perineală?

Da. Antrenamentul EPI-NO stimulează circulația sângelui și mușchii. Acest lucru poate face țesutul cicatricial mai flexibil și mai ușor de întins. Dacă aveți dureri și disconfort local, consultați medicul înainte de a începe.

 1. Prietena mea așteaptă un copil, ar trebui să îi dau EPI-NO?

Nu, te rog, nu! Deoarece nu este posibilă sterilizarea EPI-NO Birth Trainer, dispozitivul este recomandat numai pentru uz personal.

*Vă recomandăm să începeți antrenamentul cu EPI-NO cu trei săptămâni înainte de data calculată a nașterii copilului dumneavoastră.

Dacă aveți alte întrebări, vă rugăm să contactați distribuitorul local sau să ne trimiteți un e-mail.

Vania Limban Întreabă moașa