Български BG English EN Română RO

Perineul si utilizarea Epi-no

Ce este perineul?

Termenul ‘PERINEU’ se refera la un planseu muscular, comparat cu o ‘şa’ sau un ‘hamac’ care sustine intreaga zona pelvina, incojurand uretra, vaginul si anusul. Pentru a localiza corect muschii, incearca sa retii fluxul urinar pret de cateva momente.

De ce slabesc muschii perineali?

Sarcina – modificarile fiziologice, naturale ale organismului pentru procesul nasterii, pregatesc perineul pentru expulzia fatului, slabind acest planseu muscular.

Epiziotomia – incizia perineului la nastere afecteza integritatea si tonusul perineului

Operatia cezariana – inclusiv in cazul acestui tip de nastere, minunea prin care trece corpul viitoarei mamici face ca perineul sa fie slabit si pregatit pentru expulzia fatului.

Menopauza – revolutia hormonala din perioada menopauzei, afecteaza ligamentele si musculatura, generand totodata relaxarea circulatiei si slabirea perineului.

Operatii ginecologice – anexectomie sau histerectomia determina modificari atat fizice cat si hormonale, una dintre consecinte fiind slabirea perineului, insotita de aparitia incontinentei urinare.

Ce se intampla cand muschii perineali slabesc?

  • Incontinenta urinara de gradul I – atunci cand, la un stranut, sau tusind, poti elimina involuntar cateva picaturi de urina;
  • Disfunctii, insatisfactie in viata sexuala;
  • Senzatia de presiune puternica in vagin;
  • Incontinenta urinara de gradul II sau III;
  • Cadere (prolaps) uterina;
  • Prolaps peritoneo-vaginal;
  • Incontinenta fecala (de scaun).

Antrenarea perineului

Impreuna cu Epi-No poti face exercitii ale planseului pelvin, pentru tonifierea musculaturii perineului. Exercitiile pot fi facute acasa, fara ajutorul ginecologului, moasei sau kinetoterapeutului, iar antrenamentul poate fi personalizat si adaptat nevoilor personale.

Epi-No are un avantaj major, care vine in completarea programelor de gimnastica (exercitii kegel, gimnastica perineala) si anume ca tonifica si muscultura profunda din structura peretilor vaginului (muschii bulbocavernosi), iar faptul ca exercitiile sunt active (contra rezistenta), asigura eficienta in mod particular.

Epi-No ofera un feedback biologic, care poate fi apreciat periodic pentru confirmarea procesului de tonifiere si intarire a perineului.

Acest Bio-Feedback este esential in localizarea exacta a perineului si iti ofera siguranta ca exercitiile sunt lucrate corect.

Epi-No si exercitiile Kegel

Ajutor complementar procedurilor chirurgicale

Incontinenta urinara (din cauza slabirii musculaturii sfincterului uretral) se trateaza in mod frecvent, prin interventie chirurgicala.

Post operator, un numar mare de femei, in timp, se pot confrunta cu reaparitia acelorasi simptome.

De aici a aparut nevoia unei metode care sa vina in completarea actului medical, dovedit in final insuficient datorita recidivelor de incontinenta urinara.

Doctorul Arnold Henry Kegel, a creat exercitiile binecunoscute, tocmai din nevoia de a rezolva cazurile unui unui numar mare de paciente care reveneau cu aceleasi simptome dupa operatie.

Pentru a le rezolva , mai era nevoie de ceva in plus.

Asa a luat nastere Epi- No, inspirat printre altele dintr-un concept de terapie, antrenarea activa cu rezistenta si biofeedback a musculaturii pelvi- perineale. Acest concept e cunoscut si dovedit de studii (in concordanta cu Kegel) si are inclusiv proba foarte valoroasa, proba timpului.

Exercitiile Kegel actioneaza la nivel superficial al musculaturii intime. Epi- No contribuie la tonifierea musculaturii intime (planseului pelvi-perineal) actionand in profunzime si la nivelul peretilor vaginului si oferind bio-feedback.

Terapia cu Epi- No, s-a dovedit stiintific, este mai eficienta decat orice forma de tratament traditional care a dovedit ca ar avea rezultate in antrenarea planseului pelvi-perineal, ameliorand semnificativ incontinenta urinara.

Programul de tonifiere a perineului cu Epi- No, vine in completarea actului medical chirurgical, de cele mai multe ori, rezolvand cazurile de incontinenta urinara fara a mai fi nevoie de operatie.

De asemenea, pacientele la care au reaparut semnele de incontinenta urinara post operator si au urmat cu responsabilitate programul de training cu Epi- No, au beneficiat de remiterea (disparitia) simptomelor (au dobandit control iar pierderea necontrolata a urinei a fost rezolvata)

Bio-feedback= capacitatea Epi-No de a-ti arata nivelul tonusului muscular de la care pornesti, tonusul in timpul programului de training, evolutia in urma tratamentului fiind vizibila si masurabila chiar in momentul utilizarii Epi- No.

Vania Limban Întreabă moașa