Perineul și utilizarea EPI-NO

Ce este perineul?

Termenul „perineu” se referă la un planșeu muscular asemănător cu o „şa” sau un „hamac” care susține întreaga zonă pelvină, înconjurând uretra, vaginul și anusul. Pentru a localiza corect acești mușchi, încearcă să reții fluxul urinar preț de câteva momente.

De ce slăbesc mușchii perineali?

Sarcina – modificările fiziologice, naturale ale organismului pentru procesul nașterii pregătesc perineul pentru expulzia fătului, slăbind acest planșeu muscular.

Epiziotomia – incizia în perineu la naștere afectează integritatea și tonusul perineului.

Operația cezariană – inclusiv în cazul acestui tip de naștere, minunea prin care trece corpul viitoarei mămici face ca perineul să fie slăbit și pregătit pentru expulzia fătului.

Menopauza – revoluția hormonală din perioada menopauzei afectează ligamentele și musculatura, generând totodată relaxarea circulației și slăbirea perineului.

Operații ginecologice – anexectomia sau histerectomia determină modificări atât fizice, cât și hormonale, una dintre consecințe fiind slăbirea perineului, însoțită de apariția incontinenței urinare.

Ce se întâmplă când mușchii perineali slăbesc?

  • Incontinență urinară de gradul I – atunci când, la un strănut sau tușind, poți elimina involuntar câteva picături de urină;
  • Disfuncții, insatisfacție în viața sexuală;
  • Senzația de presiune puternică în vagin;
  • Incontinență urinară de gradul II sau III;
  • Cădere (prolaps) uterină;
  • Prolaps peritoneo-vaginal;
  • Incontinență fecală (de scaun).

Antrenarea perineului

Împreună cu EPI-NO poți antrena planșeul pelvin, pentru tonifierea musculaturii perineului. Exercițiile pot fi făcute acasă, fără ajutorul ginecologului, moașei sau kinetoterapeutului, iar antrenamentul poate fi personalizat și adaptat nevoilor personale.

EPI-NO are un avantaj major, care vine în completarea programelor de gimnastică (exerciții Kegel, gimnastică perineală), și anume că tonifică și musculatura profundă din structura pereților vaginului (mușchii bulbocavernoși), iar faptul că exercițiile sunt active (contra rezistență) îi asigură în mod particular eficacitatea.

EPI-NO ofera un feedback biologic, care poate fi apreciat periodic pentru confirmarea procesului de tonifiere și întărire a perineului.

Acest biofeedback este esențial pentru localizarea exactă a perineului și îți oferă siguranța că exercițiile sunt lucrate corect.

EPI-NO și exercițiile Kegel

Ajutor complementar procedurilor chirurgicale

Incontinența urinară (din cauza slăbirii musculaturii sfincterului uretral) se tratează în mod frecvent prin intervenție chirurgicală.

Post-operator, un mare număr de femei se pot confrunta în timp cu reapariția acelorași simptome.

De aici a apărut nevoia unei metode care să vină în completarea actului medical, care s-a dovedit în final insuficient din cauza recidivelor de incontinență urinară.

Doctorul Arnold Henry Kegel a creat binecunoscutele sale exerciții tocmai din nevoia de a trata cazurile unui număr mare de paciente care reveneau cu aceleași simptome după operație.

Pentru a le rezolva, era nevoie de ceva în plus.

Așa a luat naștere EPI-NO, inspirat printre altele dintr-un concept de terapie, antrenarea activă cu opunere de rezistență și biofeedback al musculaturii pelvi-perineale. Acest concept e cunoscut și dovedit de studii (în concordanță cu exercițiile Kegel) și are de partea sa inclusiv proba foarte valoroasă a timpului.

Exercițiile Kegel acționează la nivelul superficial al musculaturii intime. EPI-NO contribuie la tonifierea musculaturii intime (a planșeului pelvi-perineal), acționând în profunzime și la nivelul pereților vaginului și oferind biofeedback.

Terapia cu EPI-NO, s-a dovedit științific, este mai eficientă decât orice formă de tratament tradițional care a dovedit că ar avea rezultate în antrenarea planșeului pelvi-perineal, ameliorând semnificativ incontinența urinară.

Programul de tonifiere a perineului cu EPI-NO vine în completarea actului medical chirurgical, de cele mai multe ori rezolvând cazurile de incontinență urinară fără a mai fi nevoie de operație.

De asemenea, pacientele la care au reapărut semnele de incontinență urinară post-operator și au urmat cu responsabilitate programul de training cu EPI-NO au beneficiat de dispariția simptomelor (au dobândit control, iar pierderea necontrolată a urinei a fost rezolvată).

Biofeedback = capacitatea EPI-NO de a-ți arăta nivelul tonusului muscular de la care pornești, tonusul în timpul programului de training, evoluția în urma tratamentului fiind vizibilă și măsurabilă chiar în cursul utilizării EPI-NO.

Vania Limban Întreabă moașa