Raluca Bocai are trei nașteri naturale cu perineu intact: „Am descoperit EPI-NO în timpul primei sarcini”

12 aprilie 2022
Raluca Bocai are trei nașteri naturale cu perineu intact: „Am descoperit EPI-NO în timpul primei sarcini”

„Eram gravidă în primul trimestru. Era prima sarcină și urmăream o emisiune TV la care era invitată Vania. Ea prezenta un dispozitiv numit EPI-NO, despre care spunea că facilitează nașterea cu perineu intact. Am știut că e ce trebuie” – Raluca Bocai, femeie, mamă și antreprenor.

Î: Raluca, ai trei copii din trei nașteri naturale, toate cu perineu intact. Cum ai reușit?

R.B: Cu multă pregătire și cu ajutorul Moașei Vania. Încă de la prima sarcină am contactat-o, după ce am văzut-o într-o emisiune TV.  Acolo prezenta aparatul EPI-NO. Am întrebat și eu femeile din jurul meu despre el. Nimeni nu auzise de așa ceva și erau sceptice. Eu, însă, am știut că e ce trebuie și am căutat-o pe Vania. Am cumpărat aparatul, ea m-a învățat cum să-l folosesc și m-am apucat de treabă. Inițial am făcut exerciții de tonifiere a perineului și apoi de simulare a nașterii, respectiv de dilatare. 

Î: E greu de folosit aparatul EPI-NO?

R.B: Deloc. Și este foarte confortabil, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, pentru că îl folosești acasă, în intimitate, de câte ori vrei și poți. Pentru mine a fost suficientă o singură ședință în care am fost învățată cum se folosește, care este rolul lui, cum se monitorizează evoluția, apoi l-am folosit fără probleme, ba chiar cu succes, acasă. 

Î: Cât de des ai folosit EPI-NO în sarcină?

R.B: De câte ori am avut energia necesară. Nu o să mint. Uneori treceau mai multe zile fără EPI-NO, dar am fost destul de conștiincioasă. Când aveam o zi mai ușoară la serviciu, seara veneam acasă și mă apucam de treabă. Dacă eram însă prea obosită sau indispusă, amânam. Dar, în medie, îl foloseam cam de două ori pe săptămână. 

Î: Care este principalul beneficiu al Epi-No?

R.B: Sunt mai multe. În primul rând e important să ai un perineu antrenat pentru expulzie. Apoi, perineul trebuie să fie elastic, gata pentru dilatare. Iar în ultimele săptămâni de sarcină asta exersezi: dilatarea perineului. În plus, sunt multe mămici care se tem de rupturile de perineu, incontinență urinară, de prolaps vaginal, așa că aleg nașterea prin cezariană. Nu spun că temerile lor nu sunt reale. Le-am avut și eu și e normal ca o femeie să se teamă pentru cum va decurge viața ei sexuală după naștere, de exemplu. Dar EPI-NO ajută și aici. Eu am folosit EPI-NO și după naștere, pentru retonifierea perineului, și sunt foarte mulțumită. Le recomand tuturor femeilor, indiferent de vârstă, să îl încerce. 

Acum Raluca Bocai este și consultant EPI-NO și oferă consiliere și asistență oricărei gravide / mame / femei preocupate de tonifierea perineului cu ajutorul EPI-NO. 


ArhiveVania Limban Întreabă moașa