Pregătirea este imperios necesară pentru nașterea naturală cu perineu intact

4 martie 2022
Pregătirea este imperios necesară pentru nașterea naturală cu perineu intact

„De la o generație la alta, femeile își pierd instinctul natural în ceea ce privește nașterea. Este nevoie de pregătire și de informare pentru ca femeile să aibă azi nașteri naturale ușoare, cu perineu intact.”

Corina Cristolțan-Cîrstoiu are 38 de ani. În urmă cu un an a devenit mamă pentru prima oară. A născut natural cu perineu intact și s-a pregătit pentru naștere cu ajutorul EPI-NO.

Î: Când ai început să foloseşti Epi-No?

C.C.: Cred că undeva în ultimul trimestru de sarcină. Eu am născut în februarie și am început exercițiile cu EPI-NO undeva în luna noiembrie sau decembrie. Am făcut o singură ședință cu Vania pentru a învăța cum se folosește corect dispozitivul și a fost suficient să mă descurc singură apoi. Eu am preferat să merg cu aparatul la ea să-mi arate efectiv cum se folosește. Apoi l-am folosit cam de una-două ori pe săptămână.

Î: Ai făcut şi cursuri de Perineum Fit. De ce ai ales să apelezi şi la Epi-No? Ce face el în plus?

C.C.: Încă de când am cunoscut-o pe Vania i-am spus că vreau să nasc natural și că sunt dispusă să fac orice pentru a evita epiziotomia și/ sau rupturile. Atunci Vania mi-a propus să urmez și cursurile de Perineum Fit. Le recomand din inimă. Sunt foarte utile și după naștere și, am înțeles de la Vania, sunt foarte bune și pentru femeile care nasc prin cezariană (fie că așa aleg, fie că sunt nevoite), pentru că mușchiul perineal își pierde tonusul în timpul sarcinii din cauza hormonilor. De asemenea, Vania mi-a vorbit despre EPI-NO, un dispozitiv cu ajutorul căruia te poți antrena pur și simplu pentru nașterea  naturală. Acesta te ajută efectiv la stimularea dilatării. Am ajuns undeva pe la 8 centimetri dilatare cu EPI-NO. 

Î: Cum a fost experienţa naşterii? 

C.C.: Din punct de vedere fizic, a fost așa cum mă așteptam. Am avut o naștere ușoară, dar asta pentru că nimic nu m-a luat prin surprindere. Sigur, au fost dureri mari, dar știam că așa va fi și am știut să le manageriez. În plus, perineul meu era suficient de elastic și de tonifiat încât să fie pregătit pentru expulzia bebelușului, fără rupturi și fără epiziotomie. Astfel, și recuperarea a fost una ușoară pentru mine. Așa cum am spus, cu ajutorul EPI-NO eu ajunsesem deja la dilatare 8 cm, ceea ce este aproape perfect. 

Î: Care este sfatul tău pentru gravidele care vor să nască natural?

C.C.: Le sfătuiesc să nu renunțe la visul lor. Și să se informeze temeinic, pentru că e important să știe la ce să se aștepte, e important să știe ce opțiuni de medicație au etc. Eu, de exemplu, am ales să nasc fără anestezie, dar am avut nevoie de perfuzie cu oxitocină pentru că nu mă dilatam. Atunci când mi s-a propus, știam deja de la Vania despre asta și am luat o decizie în cunoștință de cauză. De asemenea, nu vă bazați pe faptul că citiți despre exerciții Kegel sau despre respirație în travaliu. E important să le faceți corect și aveți nevoie de îndrumarea unui specialist pentru asta. Și, nu în ultimul rând, e important să discutați cu medicul dumneavoastră și cu moașa încă de la început despre faptul că vreți să nașteți natural. Asigurați-vă că vă susțin 100% în decizia pe care ați luat-o!


ArhiveVania Limban Întreabă moașa