Sarcina poate fi marcată pe parcursul ei de pierderi involuntare de urină, cauzate de modificările hormonale din această perioadă.
Relaxina este hormonul care acționează în sarcină și înmoaie mușchii sfincterieni: sfincterul anal, uretra, vaginul, precum și articulațiile bazinului: simfiza pubiană, articulațiile sacro-iliace. Din acest motiv, se constată o slăbire ușoară a acestora. Sfincterul uretral, fiind cel mai subțire dintre aceștia, dă primele semne și spre sfârșitul primului trimestru de sarcină poate apărea pierderea involuntară a unor picături de urină. Dar și spre sfârșitul celui de-al treilea trimestru, în ultimele săptămâni, când copilul „coboară” în bazin (pelvis) și se pregătește de naștere, din cauza presiunii pe care fătul o exercită pe vezica urinară poate apărea uneori pierderea involuntară a unor picături de urină.
Ca atare, nu putem vorbi de o incontinență urinară propriu-zisă în sarcină, ci doar de pierderi de urină cauzate de modificările hormonale, care cel mai adesea dispar după naștere, la sfârșitul perioadei de lăuzie. Dacă totuși ele persistă și după această perioadă, atunci este vorba de o incontinență urinară primară, care însă se poate remedia.
Pentru a evita pierderile de urină în sarcină, se recomandă:
Beneficiul în plus adus de folosirea EPI-NO față de exercițiile Kegel este faptul că acesta acționează și asupra mușchilor bulbo-cavernoși din grosimea pereților vaginului, crescându-le flexibilitatea și elasticitatea și scăzând astfel riscul de rupere a lor la naștere. EPI-NO poate fi folosit începând cu săptămâna a 34-a de sarcină.
Gravidele care au folosit dispozitivul EPI-NO în sarcină au avut rezultate excelente, lucru dovedit de altfel și de o serie de studii medicale.
Ambele metode este recomandat să fie folosite și pentru retonifierea postnatală.